Stensætning

Stendige - Et flot alternativ til støttemurer

Stendiger er et flot alternativ til støttemure, både de mindre i haver og de store der snor sig langs marker, kirkegårde og i søens kant. Vi har stor erfaring i at etablere dem alle.

Vi holder til i Faaborg men hjælper gerne med at opbygge et stendige for dig på hele Fyn. Kontakt os på telefon 24 47 69 38 hvis du ønsker at høre mere eller har spørgsmål. Du kan også sende en mail til os på info@brdr-lysemose.dk eller via vores kontaktformular.

Vi ser frem til at høre fra dig og hjælpe dig med dit stendige.

Fyens Stifttidende 3. februar 2009

Hver eneste af de tunge sten er lagt med omtanke i et nyt, 400 meter langt stendige omkring søen ved Holstenshuus

Anlægsgartner Stig Lysemose fra Faaborg-firmaet Brdr. Lysemose Anlæg kigger på resultatet af flere måneders anstrengelser:

Et nyt stendige omkring den - i øjeblikket - tørlagte sø ved godset Holstenshuus er tæt på at være færdigt.

Stendiget er usædvanlig langt - mere end 400 meter - og højden er omkring 1,2 meter.

Fire mand på opgaven

Opgaven er den største, Stig Lysemose nogensinde har haft inden for stendiger. Og i det hele taget hører det til sjældenhederne, at en stensætter får mulighed for at sætte sten på et sammenhængende dige på næsten en halv kilometer.

Der er tale om møjsommeligt arbejde, der kalder på en vis tålmodighed.

Siden midten af oktober har gennemsnitligt fire mand arbejdet på fuld tid på stendiget.

Tonstunge sten

Først skulle det gamle stendige pilles ned. Dernæst skulle stenene sorteres, så man kunne finde ud af, hvilke der kunne genbruges.

- Og så har vi tilført en del nye bundsten, der hver vejer mellem et halvt og et helt ton, siger Stig Lysemose.

De store bundsten er i tidens løb fundet på godsets marker og i skoven, hvor bønderne siden gamle dage har samlet stenene i stakke.

Hvor mange sten, diget indeholder i alt, tør Stig Lysemose ikke give et bud på.

Men han vurderer i hvert fald, at de ny-tilførte bundsten tilsammen vejer et par hundrede ton. Bundstenene udgør digets fundament og sikrer, at det nye dige er mere robust end det gamle, hvor bundstenene var lettere.

- For dengang var det hele jo med håndkraft, siger Stig Lysemose om det oprindelige diges tilblivelse.

I arbejdet med det nye dige er der tale om en kombination af mand og maskine. En bobcat med en slags tang løfter stenen hen til diget, mens Stig får mingeleret stenen på plads, så den ligger rigtigt.

Stendiget skal kunne modstå trykket fra søbredden. Den nederste halvdel af diget kommer til at stå under vand, når der til foråret atter kommer vand i søen.

Hvis man tror, at det at bygge et dige bare handler om at stable nogle sten oven på hinanden, kan man godt tro om igen. Hver sten skal ligge, så det er muligt at bygge videre ovenpå uden at diget vælter.

Ikke to sten er ens

  • Det er spændende med natursten at få dem til at ligge rigtigt. Der er jo ikke to sten, der er ens, siger Stig Lysemose.
  • Man skal kunne se på stenen, hvordan den skal ligge, for at diget kan holde. Og man skal hele tiden kunne tænke fremad, siger Stig Lysemose.
  • Det nye stendige er en del af det store renoveringsprojekt af Holstenshuus' have til fem millioner kroner.
  • Og godsejer Ditlev Berner er tilfreds med det nye stendige.
  • Det er et rigtig pænt stykke arbejde, siger han.